Sunday, January 23, 2011

Pengat Labu Cik T

Minggu lepas aku sibuk sangat dengan projek kek Sultan Kedah, 16 Jan yang lalu hari keputeraan baginda.Dalam dok sibuk sibuk tu sempat  lagi Cik T jamu kami dengan pengat labu dia. Sedap gila habak hang! dengan pekatnya,dengan wanginya,dengan manis dan lemaknyerr.Terbaik oooo..Malam ni aku tido kat rumah kedai Cik T aku pun ambil peluanglah mengendeng resepi pengat labu tu..

BAHAN-BAHAN:
  • labu sebiji saiz sederhana (potong kiub lebih kurang dalam 3inci)
  • kelapa 1 biji (perah ambil santannyer) 
  • gula merah 250gram.
  • gula putih 80gram
  • gula kabung 1 ketul (cari yang pior kelapa nira kat tesco ada jual kilo)
  • 3 helai daun pandang
  • sagu 4 camca (rendam dulu sampai jernih)
  • 4 cawan (1 cawan untuk direbus dengan gula dan 3 cawan lagi untuk empukkan labu)                
CARA BUAT:
  1. Masak tiga jenis gula diatas serentak dengan 1 cawan air sampai gula hancur dan sebati.Tunggu air gula suam kemudian tapis air gula tersebut.
  2. Naikkan semula air gula atas dapur. Masukkan daun pandan dan labu yang dah dipotong dadu, tambah 3 cawan air.
  3. Bila labu dah empuk masukkan sagu.Biarkan dalam 5 min kecilkan api masukkan pula santan ( bila dah masukkan satan kena kacau kuah sentiasa supaya tak pecah minyak)
  4. Masak lebih kurang 10min atau sehingga sagu kembang. Sedia dihidang

1 comment: