BAHAN-BAHAN:
- labu sebiji saiz sederhana (potong kiub lebih kurang dalam 3inci)
- kelapa 1 biji (perah ambil santannyer)
- gula merah 250gram.
- gula putih 80gram
- gula kabung 1 ketul (cari yang pior kelapa nira kat tesco ada jual kilo)
- 3 helai daun pandang
- sagu 4 camca (rendam dulu sampai jernih)
- 4 cawan (1 cawan untuk direbus dengan gula dan 3 cawan lagi untuk empukkan labu)
CARA BUAT:
- Masak tiga jenis gula diatas serentak dengan 1 cawan air sampai gula hancur dan sebati.Tunggu air gula suam kemudian tapis air gula tersebut.
- Naikkan semula air gula atas dapur. Masukkan daun pandan dan labu yang dah dipotong dadu, tambah 3 cawan air.
- Bila labu dah empuk masukkan sagu.Biarkan dalam 5 min kecilkan api masukkan pula santan ( bila dah masukkan satan kena kacau kuah sentiasa supaya tak pecah minyak)
- Masak lebih kurang 10min atau sehingga sagu kembang. Sedia dihidang
oooih buat la seperiuk kat rumah!
ReplyDelete