Monday, February 28, 2011

Mango Cheesecake









Sponge cake
150g tepung sponge mix,30ml susu segar,3biji(A) telur,1/2tsp vanilla essence,35ml minyak jagung.
Filling
2 1/2tbsps gelatin (larutkan dalam 100ml jus oren dengan cara double-boiled)
80g gula kastor,250g cream cheese(suhu bilik),350ml whipping cream,350g puri mangga,
1biji buah mangga (dipotong kiub)
Bahan-bahan untuk Puding
120g mango pudding mix(walls punya sedap),
500ml air
Cara-cara
Sponge cake:Putar sekali sponge mix,telur dan susu segar dengan kelajuan yang tinggi selama 6min.Masukkan essence vanilla dan minyak jagung.Tuangkan kedalam 9" lined round tin dan bakar lebih kurang 25min ke 30min.
Filling:Pukul cheese dan gula sehingga ringan dan kembang.Tambahkan puri mangga dan whipping cream sebatikan.Masukkan gelatin.Akhir sekali masukkan mangga yang dah dipotong kiub tadi dan gaul rata.
Sudahan Akhir:Letakkan sponge cake kedalam 9"loose-base cake tin.Tuang cheese filling, quick-set dalam freezer lebih kurang 10min.Masak mango mix puding dan air hingga mendidih(kacau selalu watu masak lebih kuran 5-10min).Tunggu hingga suam baru tuang dalam cheese cake yang kita set dalam freezer tadi.Masukkan semula dalam peti sejuk biarkan semalaman sebelum dipotong.

Ini adalah salah satu kek yang paling aku suka sebab sangat-sangat sedap.Aku buat kek ini masa hari pertunangan kak ina(kak ipar).Ada banyak lagi kek yang aku buat tp aku tulis yang ni dulu sebab aku tengah sakit gigi ni.

2 comments: